Investigatii

Incontinenta  urinara la femei cauzata de vezica hiperactiva

Diagnosticul de incontinent urinara este sugerat de discutia cu pacienta asupra simptomelor ei. De asemenea completarea cu un Calendar Mictional ajuta foarte mult la evidentierea acestor simptome.

In acest Calendar Mictional pacienta noteaza pe 2-3 zile volumele eliminate la fiecare urinare cit si pierderile de urina. O pacienta cu urinari dese cu volume la urinare de cite 150 ml si cu pierderi ce preced urinarea este o pacienta cu probleme de vezica, in timp ce o pacienta care urineaza cu volume de 300-400 ml iar pierderile nu sunt legate de momentul urinarii este o pacienta care are probleme de inchidere a sfincterului.

Tratamentul poate fi initiat dupa stabilirea diagnosticului prin discutia cu pacienta, examinarea calendarului mictional, un examen local efectuat de medic (examen ginecologic al perineului, cu vezica plina, pentru a constata starea uretrei, pozitia vezicii, existenta unui prolaps) si un examen de urina.

In cazurile in care simptomele nu sunt clar interpretable, cum ar fi cazul un care pacienta are atit simptome de vezica hiperactiva cit si pierderi de urina la efort, cind pacienta a fost deja operata pentru pierdere de urina si aceasta a reaparut, cazurile in care pacienta are un istoric cu afectiuni neurologice (accident vascular cerebral, boala Parkinson, hernie de disc, scleroza multipla), sau diabet zaharat, pentru a stabili diagnosticul corect este nevoie de probe urodinamice.

Afla mai multe si despre tratamentele aplicate in cadrul incontinentei urinare la femei.

 

Proba urodinamica este investigatia de electie pentru vezica neurologica.

Proba consta in masurarea presiunilor din vezica, abdomen si sfinctere in timpul umplerii vezicii cu apa sterila si in timpul golirii acesteia (urinarii).

Masurarea presiunilor se face cu anumite catetere speciale, subtiri si moi, astfel incit sa nu deranjeze pacientul si masurarea sa fie reprezentativa pentru viata de zi cu zi a pacientului.

Aceste catetere sunt cuplate la un manometru si acesta la un computer care face analiza datelor si ofera curbe si interpretari automate.

Aceste masuratori se fac pentru a asigura pacientul ca umplerea si golirea vezicala au loc cu presiuni mici si cu efort moderat din partea vezicii. Presiunile mari sunt principalul risc al pacientului cu vezica neurologica, ele putind genera reflux spre rinichi cu alterarea rinichilor, deformarea si alterarea peretelui vezical, infectii greu de tratat.

Aceste masuratori pot explica cauza incontinentei sau a retentiei de urina si sugera metode de tratament.

Pentru mai multe informatii, va rugam sa vizitati site-ul www.consult-urodinamica.ro.

Dr. Andrei Manu Marin

Dr. Andrei Manu Marin va este alaturi in dignosticarea si tratarea problemelor din sfera vezicii neurologice. Pentru orice intrebari pe care doriti sa i le adresati, folositi formularul de contact de mai jos.

Dr. Andrei Manu Marin
  • Specialist in urologie
  • Doctor in Stiinte medicale
  • Specialist in urodinamica
  • Cercetator in incontinenta urinara

Trimite mesaj

EvoMed

Va invitam sa programati o consultatie la Dr. Andrei Manu Marin in cadrul Centrului de diagnostic si tratament al tulburarilor urinare Evomed

str. Cezar Boliac nr. 21B, sector 3
tramvaie: 40, 56 (de la Metrou Piata Muncii).
troleibuze: 70, 79
autobuz: 104
Telefon:
0740 077 337
031 425 20 09
Email: programari@evo-med.ro

Cere o programare

Nume

Email

Telefon

Mesaj