Alzheimer

Tulburarile Cognitive si Vezica Hiperactiva – probleme de sanatate ale varstnicului

 

Inaintarea in varsta este insotita de disfunctii si afectiuni cronice. Dementa Alzheimer si incontinenta urinara sunt doua dintre problemele de sanatate frecvent intilnite la virstnici.

 

Simptomele de urinare frecventa au o incidenta crescuta pe masura inaintarii in varsta, atat la barbati cat si la femei. In acela si timp, manifestarile legate de incontinenta urinara au un impact semnificativ asupra functionarii fizice si reduc starea de bine si calitate a vietii pacientilor si a persoanelor care ii ingrijesc. Prevalenta tulburarilor cognitive are o crestere exponentiala, care se dubleaza la fiecare 5 ani. Mai mult, s-a observant ca incontinenta urinara apare mai frecvent la pacientii cu dementa Alzheimer (53%). Incidenta celor doua afectiuni este crescuta la pacientii in virsta, iar tratamentul este diferit.

Cel mai utilizat tratament la pacientii cu vezica hiperactiva sau numai cu simptome de incontinenta urinara consta din medicatia antimuscarinica, cu sau fara terapie comportamentala. Toate medicamentele antimuscarinince isi exercita efectele clinice prin blocarea receptorilor muscarinici de la nivelul vezicii urinare, desi difera mult ca structura si profil de actiune.

Medicatia antimuscarinica poate actiona insa si la nivelul receptorilor muscarinici din neuronii colinergici, cu rol in procesele cognitive si memorie. De aceea, in ciuda incidentei crescute a simptomatologiei urinare, antimuscarinicele sunt sub-utilizate la aceasta grupa de pacienti din cauza potentialelor efecte adverse: uscaciunea gurii, constipatia si aparitia sau agravarea tulburarilor cognitive si ale somnului.

Un studiu publicat de Isik si colab.1 in 2009 a investigat efectele tratamentului cu trospiu (agent antimuscarinic) si galantamina (inhibitor de colinesteraza), timp de 6 luni, la pacientii virstnici cu boala Alzheimer si incontinenta urinara.

Au fost inrolati 204 pacien ti cu virsta medie peste 76 de ani, impartiti in 3 grupuri din punct de vedere al afectiunilor si tratamentului, astfel: pacienti cu dementa care au primit doar tratament cu galantamina, pacienti cu incontinenta urinara intratament cu trospiu si al treilea grup, pacienti cu dementa si simptome de incontinenta urinara care au primit galantamina si trospiu.

Rezultate

Tratamentul cu trospiu a dus la imbunatatirea scorurilor de calitate a vietii, evaluata cu ajutorul chestionarelor EPI, GPI si PSQ*3, a redus numarul episoadelor de nocturie si a numarului de pampersi folositi la pacientii cu incontinenta urinara si/sau dementa. In plus, dupa cele 6 luni de urmarire in studiu, nu s-a observat niciun efect negativ asupra cognitiei pentru tratamentul cu trospiu.

  • Toate simptomele principale datorate adenomului de prostata s-au imbunatatit.
  • Procentul de pacienti care au raportat continenta urinara a crescut la 83%, iar media valorii IPSS a scazut de la 18 la 12.
  • Calitatea vietii pacientilor s-a imbunatatit, iar medicii au evaluat siguranta tratamentului ca fiind buna si foarte buna in peste 90% din cazuri.

Sfatul Medicului Specialist Urolog

Pacientii varstnici sufera adesea de incontinenta urinara, dar si de diferite forme de dementa. Atunci cand se alege un medicament antimuscarinic, pe linga eficacitate si siguranta, trebuie avute in vedere si aspectele specifice virstei – cu precadere potentialele efecte ale actiunii anticolinergice asupra sistemului nervos central. Aceste efecte adverse apar mai ales in urma metabolizarii hepatice a antimuscarinicelor si strabaterii barierei hemato-encefalice.

Dintre toate medicamentele antimuscarinice, trospiu este singurul medicament care nu este metabolizat in principal in ficat, ceea ce in final inseamna efecte adverse mai reduse la nivelul sistemului nervos central.

Oxibutinina mai ales, dar si tolterodina, au fost asociate atat cu efecte adverse asupra capacitatilor cognitive ale persoanelor varstnice, cat si cu alterarea somnului acestor pacienti2.

In studiul la care se face referire au fost folosite dozele terapeutice de trospiu: de 45-60 mg/zi. De asemenea, faptul ca la pacientii in tratament cu trospiu au aparut efecte adverse putine este foarte important mai ales pentru persoanele virstnice care asociaza de cele mai multe ori tratamente cronice complexe si diferite. Rezultatele publicate au aratat ca tratamentul cu trospiu a imbunatatit simptomatologia urinara si calitatea vietii pacientilor virstnici, fara sa apara efecte adverse asupra cognitiei.
*EPI = Estimated Patients’Improvement; GPI = Global Perception Index; PSQ = Patients’ Satisfaction Question

 

 

Dr. Andrei Manu Marin

Dr. Andrei Manu Marin va este alaturi in dignosticarea si tratarea problemelor din sfera vezicii neurologice. Pentru orice intrebari pe care doriti sa i le adresati, folositi formularul de contact de mai jos.

Dr. Andrei Manu Marin
  • Specialist in urologie
  • Doctor in Stiinte medicale
  • Specialist in urodinamica
  • Cercetator in incontinenta urinara

Trimite mesaj

EvoMed

Va invitam sa programati o consultatie la Dr. Andrei Manu Marin in cadrul Centrului de diagnostic si tratament al tulburarilor urinare Evomed

str. Cezar Boliac nr. 21B, sector 3
tramvaie: 40, 56 (de la Metrou Piata Muncii).
troleibuze: 70, 79
autobuz: 104
Telefon:
0740 077 337
031 425 20 09
Email: programari@evo-med.ro

Cere o programare

Nume

Email

Telefon

Mesaj