Ce afectiuni neurologice determina tulburari urinare

Aparatul urinar inferior este sub controlul centrilor nervosi de la nivel medular sacrat, centrii sacrati fiind sub permanenta neuromodulare superioara, de la centrii din punte si scoarta cerebrala. Aceasta arie intinsa a centrilor implicati in controlul urinarii face lezarea lor posibila in foarte multe afectiuni ale sistemului nervos de la toate nivelele.

Bolile care afecteaza centrii din creier, cum ar fi Boala Parkinson, accidentele vasculare, traumatismele, vor avea ca urmare imperiozitatea (urgenta) mictionala; pacientul va urina des, nu va putea sa amine urinarea, la prima senzatie trebuie sa se duca la toaleta, eventual putind aparea si pierderea de urina pina sa ajunga la toaleta (incontinenta prin imperiozitate = urge incontinence). Un astfel de pacient are un hadicap relativ, confortul lui fiind dependent de proximitatea unei toalete, aceasta situatie afectindu-i calitatea vietii.

Bolile care lezeaza integritatea maduvei spinarii (traumatismele, tumorile, infectiile) determina foarte frecvent tulburari de urinare. Acesti pacienti prezinta frecvent o combinatie de simptome aparent paradoxala, sunt incontinenti si in acelasi timp vezica lor nu se goleste, urina ramasa in vezica putindu-se infecta. Acestea se datoreaza faptului ca un astfel de pacient urineaza fara ca sfincterele sa se relaxeze; vezica se contracta impotriva unui sfincter inchis, o parte din urina reusind cu greu sa iasa iar o alta parte raminind in vezica, sau mai grav, cind presiunea din vezica este foarte mare urina poate sa ascensioneze in rinichi alterindu-i.

Alte boli, cum este hernia de disc intervertebral, pot altera partial integritatea maduvei spinarii.

Tulburarile de urinare la acesti pacienti, cind apar, pot fi variate, de la urinat des la golirea incompleta a vezicii.

La fel diabeticii sau alcoolicii pot prezenta alterari ale nervilor periferici care sa afecteze felul in care urineaza.

 

Cu toate ca afecteaza confortul pacientului, tulburarile mictionale, sunt considerate ca un rau inevitabil ce insoteste o boala si asa complexa.

Tratamentul vezicii neurologice, la noi, este si el in mare parte necunoscut, de cele mai multe ori pacientilor fiindu-le oferite extremele, ori nimic ori, de cele mai multe ori, sonda uretro-vezicala permanenta, cu toate urmarile ei negative.

Pacientul se poate prezenta la medic tulburari urinare variate: urinare dificila, incontinenta, golirea incompleta a vezicii, etc.

Pentru stabilirea unui tratament sunt necesare investigatii urodinamice.

 

 

Dr. Andrei Manu Marin

Dr. Andrei Manu Marin va este alaturi in dignosticarea si tratarea problemelor din sfera vezicii neurologice. Pentru orice intrebari pe care doriti sa i le adresati, folositi formularul de contact de mai jos.

Dr. Andrei Manu Marin
  • Specialist in urologie
  • Doctor in Stiinte medicale
  • Specialist in urodinamica
  • Cercetator in incontinenta urinara

Trimite mesaj

EvoMed

Va invitam sa programati o consultatie la Dr. Andrei Manu Marin in cadrul Centrului de diagnostic si tratament al tulburarilor urinare Evomed

str. Cezar Boliac nr. 21B, sector 3
tramvaie: 40, 56 (de la Metrou Piata Muncii).
troleibuze: 70, 79
autobuz: 104
Telefon:
0740 077 337
031 425 20 09
Email: programari@evo-med.ro

Cere o programare

Nume

Email

Telefon

Mesaj